Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
- makaron typu cannelloni
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g sera mozarella (ja kupuję już pokrojony w kostkę)
- 1 jajko
- 200 g pieczarek
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki bułki tartej
- ser żółty do posypania na wierzch
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z wcześniej obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski razem z mięsem, jajkiem, pieczarkami, papryką, ogórkami, bułką tartą i serem. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron cannelloni napełniamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie makaron zalewamy sosem beszamelowym i na wierzch sypiemy starty żółty ser. Natychmiast po zalaniu sosem wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min. i pieczemy w temp. 200 stopni C. Podajemy ciepłe, polane na wierzchu keczupem i majonezem lub sosem czosnkowym
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze odrobinę ziół do sałatek)
Wykonanie:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniamy go, tylko gdy uzyskamy gładką masę od razu wlewamy część mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki. Podgrzewamy dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Wlewamy resztę mleka i mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Na końcu doprawiamy do smaku.