Sola na maśle
Bardzo prosty sposób na smaczna rybkę .
Składniki :
- 2 filety soli
- sok z 2 cytryn
- sok z 1 mandarynki
- pieprz grubo mielony kolorowy
- szczypta przyprawy ,, Fit up -kompozycja ziół i przypraw do potraw z ryb i owoców morza z dodatkiem błonnika i tamaryndowcem ,,
- 2 łyżki mąki
- olej z pestek winogron
- 1/4 kostki masła
Rybę rozmrozić i osuszyć .Zalać sokiem z cytryn, mandarynki i 2 łyżek oleju. Posypać 1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu i 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb. Zostawić rybę w marynacie na ok.30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi – papierowymi. Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i odstawić z gazu. Znów podgrzać do wrzenia, usunąć pianę i zdjąć z gazu. Powtórzyć trzeci raz.W ten sposób w przyspieszonym tempie można klarować masło .Jak już mamy przygotowane masło do smażenia to na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i smażymy na rumiano z jednej i drugiej strony .
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i sezonowa surówką – podałam młode ziemniaczki.