Sola na maśle

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo prosty sposób na smaczna rybkę .

Składniki :

  • 2 filety soli
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 1 mandarynki
  • pieprz grubo mielony kolorowy
  • szczypta przyprawy ,, Fit up -kompozycja ziół i przypraw do potraw z ryb i owoców morza z dodatkiem błonnika i tamaryndowcem ,,
  • 2 łyżki mąki
  • olej z pestek winogron
  • 1/4 kostki masła

Rybę rozmrozić i osuszyć .Zalać sokiem z cytryn, mandarynki i 2 łyżek oleju. Posypać 1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu i 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb. Zostawić rybę w marynacie na ok.30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi – papierowymi. Oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i odstawić z gazu. Znów podgrzać do wrzenia, usunąć pianę i zdjąć z gazu. Powtórzyć trzeci raz.W ten sposób w przyspieszonym tempie można klarować masło .Jak już mamy przygotowane masło do smażenia to na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i smażymy na rumiano z jednej i drugiej strony .

Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i sezonowa surówką –   podałam młode ziemniaczki.

file1296721227