Ryba po chińsku
Danie idealna na karnawałowe przyjęcie , smaczne i bardzo kolorowe ;)
Sposób przygotowania:
Sos:
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Papryczkę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.
Cebulę pokrojoną w piórka i zgnieciony czosnek, smażymy w woku na odrobinie oleju, dodajemy marchew, przesmażamy i wlewamy bulion. Próżymy 15 minut. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy , dorzucamy przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.
Ciasto:
Jajka roztrzepać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczkami mąki pszennej i płaską łyżeczką proszku do pieczenia.
Kawałki ryby moczymy w cieście i smażymy.
Na każdy kawałek ryby nakładamy przygotowany sos.
Ze względu na piękną kompozycje kolorów , danie najlepiej prezentuję się na białym półmisku