Stek w sosie pieprznym

10 września 2013, dodał: summerlove
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 wołowe steki (polędwica, antrykot)

3 ząbki czosnku

– oliwa

– 5 dag masła

– 1 szalotka

– kieliszek białego wytrawnego wina

– 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy (lub suszony)

– opakowanie śmietany 18 %

– cukier

– sól, pieprz

 

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, każdy kawałek skropić oliwą z oliwek, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, włożyć do naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na sos posiekać szalotkę, udusić na maśle, dodać wino i zmielony pieprz, gotować aż sos odparuje – zmniejszy objętość o połowę. Do sosu wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać aż sos stanie się gęsty, przyprawić solą, pieprzem, i cukrem. Steki oczyścić z czosnku i usmażyć na oliwie, trzymać w cieple, na koniec polać sosem gorące steki.