Jak nauczyć dziecko smaków

18 marca 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Jak wyostrzyć u dziecka zmysł smaku tak,  aby przez całe życie rozkoszowało się nowymi doznaniami kulinarnymi i czerpało z tego radość? To bardzo istotne, aby już od najmłodszych lat „uczyć” dziecko nowych smaków i tym samym dostarczać mu nowych doznań. Liczba kubków u dorosłego człowieka waha się w granicach od 5000 do 10000.

 

Dostarczają one informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki. U każdego ta ilość jest różnorodna a intensywność korzystania z nich tez jest ina innym poziomie i dlatego od najmłodszych lat należy podawać dziecku coraz bardziej wyrafinowane smaki aby zostało prawdziwym smakoszem oryginalnych potraw. Oto porady dietetyka medycznego Justyny Marszałkowskiej, która wyjaśnia od jakiego wieku można dziecku podawać poszczególne pokarmy:

Sery pleśniowe

Możemy podać dziecku dopiero po trzecich urodzinach.

Sery te zawierają bakterie z rodzaju Listeria, z tego też powodu wcześniejsze ich wprowadzanie może spowodować zakażenie nie do końca wykształconego jeszcze układu pokarmowego malucha.

Nawet po 3. roku życia początkowo wybierajmy łagodniejsze gatunki (np. camembert).

Po 3. roku życia serów pleśniowych nie powinny jeść dzieci uczulone na pleśnie.

Owoce suszone

 

Rodzynki, morele, daktyle, figi, śliwki, jabłka i gruszki… Suszone owoce, to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu).

Owoce takie mają też sporo błonnika, który jest pomocny w przypadku kłopotliwych zaparć.

Wszystkie suszone owoce można podawać dziecku już od drugiego roku życia.

Pamiętaj jednak, by przed podaniem dokładnie sparzyć je wrzątkiem, a następnie namoczyć w czystej wodzie i drobno pokroić lub zrobić puree.

Sushi

Biały ryż można wprowadzić do diety od 5. miesiąca życia, ryby natomiast od 10. miesiąca.

Ryby są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, i minerałów: jodu, cynku, selenu czy żelaza.

Zdecydowanie lepiej rozpocząć przygodę dziecka z sushi od podania mu potrawy z rybą pieczoną. Surowe mięso ryb może być źródłem bakterii i pasożytów, poza tym takie mięso bardzo szybko się psuje. Dlatego też najbezpieczniej zrobić sushi samemu w domu.

Poczekaj do skończenia 18. miesiąca, na początek podaj Maluchowi sam ryż oraz oddzielnie rybę. Absolutnie nie podawaj Dziecku sosu sojowego – jest zbyt słony oraz ostrego chrzanu!

 

Zielona herbata

Już po ukończeniu 12 m.ż możemy wprowadzić do menu dziecka słabą herbatę zieloną.

Herbata zielona, podobnie jak i czarna powinna być parzona dłużej niż 3 m

inuty, gdyż wtedy otrzymany napar ma działaniu kojące i relaksujący. Tak przygotowany napój warto odcedzić i jeszcze dodatkowo rozcieńczyć wodą.

Z powodzeniem można również podać dziecku herbatę zieloną parzoną po raz drugi lub trzeci. Wówczas napar będzie jeszcze słabszy, co wzmocni działanie relaksujące.

Justyna Marszałkowska-dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Jak uczyć dziecko dyscypliny?

  2. Najgorsze zabawki dla Twojego dziecka

  3. Trzylatek przed komputerem?

  4. Zadaj pytanie dietetykowi