Rozgrzewający diabelski kociołek

6 stycznia 2019, dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Dlaczego diabelski? Taka zupa mocno rozgrzewa dzięki ostrym przyprawom i sosu tabasco – piekielnie ostra i niezwykle smaczna kusi swoim wyglądem i aromatem… Można ją przygotowywać przez cały rok i cieszyć się jej smakiem, szczególnie w chłodne lub deszczowe dni – od razu poprawia humor, gwarantowane!

Do tego świeża bułeczka lub bagietka, piwo z pianką i od razu świat staje się piękniejszy! Do zupy można dodać swoje ulubione zioła, warzywa np: kukurydzę lub fasolę czerwoną, świeży majeranek, bazylię itp.

składniki:

  • 75 dag wieprzowiny (biodrówka, łopatka) lub  wołowiny bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 25 dag podwędzanych surowych kiełbasek
  • 2 pomidory
  • 2 strąki papryki czerwonej lub zielonej, papryczka chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki i łyżeczka sosu tabasco
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku
  • łyżka smalcu
  • natka pietruszki
  • dwa ziemniaki
  • litr wody

 Wrzucić na tłuszcz czerwoną paprykę w proszku (aby wydobyć aromat z przyprawy) pokrojoną cebulę, zrumienić, zdjąć z patelni. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski lub drobną kostkę, włożyć na patelnię, smażyć kilka minut na mocnym ogniu, wsypać paprykę, cebulę, czosnek, tabasco, chili oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż mięso będzie miękkie,  podlać gorącą wodą. Dodać drobno pokrojoną paprykę i pomidory oraz zgnieciony czosnek, pokrojone kiełbaski i  dusić na małym ogniu około 20 minut.