Koreczki – kanapeczki

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kilka cienkich kromek chleba (ja użyłam żytniego z ziarenkami)
  • kilka plasterków pieczonego schabu
  • kilka plasterków sera żółtego twardego
  • niewielka ilość masła
  • kilka kawałków czerwonej, marynowanej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szpadki lub wykałaczki
  • foremka do wycinania części (taka od ciasteczek, dowolnego kształtu)

Sos:

  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1-2 kawałki marynowanej papryki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Kromki chleba okroić ze skórki, posmarować cieniutko masłem. Z chleba, schabu i plastrów sera wyciąć foremką taką ilość elementów ile chcemy mieć koreczków. Można też po prostu pociąć składniki na kwadraty. Na kawałkach chleba kładziemy kawałki schabu i sera. Kawałki marynowanej papryki nacinamy z jednej strony w paseczki i układamy na wierzchu koreczka spinając całość szpadką albo wykałaczką. Ozdabiamy listami natki. Koreczki układamy na desce albo tacy, podajemy z sosem. Sos: majonez mieszamy z posiekaną papryką (można zmiksować), doprawiamy ew. solą i pieprzem, podajemy do koreczków.

file1294136938