sznycle z indyka

31 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

– 4 sznycle z indyka

– 1 marchewka

– 10 dag porów

– mielona kolendra

– 1 łyżka gęstego sosu chutney mango

– sól, pieprz

– 1 ząbek czosnku

– kawałek imbiru

– 1 papryczka chili

– 3 łyżki oleju

– 375 ml rosołu warzywnego

– 2 łyżki mleczka kokosowego

Sznycle lekko robić tłuczkiem, marchewkę pokroić wzdłuz w cieniutkie paseczki, mięso przyprawić solą i pieprzem oraz kolendrą. Nastepnie każdy sznycel posmarować sosem, ułozyc na nim paseczki pora i marchewki i zawinąć w roladki spinając wykałaczką. Czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. Chili podzielić wzdłuż na pół, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać i osuszyć. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim roladki ze wszystkich stron po 10 minut każda. Przyprawić do smaku, zdjąć z patelni, na ten sam tłuszcz wrzucić czosnek, imbir i chili, całość podlać rosołem i mleczkiem kokosowym.Przykryć i dusic kolejne 10 minut. Do sosu dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i polać roladki.