Placuszki
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w łupinach
- 5 dag rodzynek
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 40 dag chudego twarogu
- 5 łyżek cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju
- cynamon
Przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, drobno utrzeć na tarce lub zemleć. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osączyć. Z ziemniaków, rodzynek, jajek, 2 łyżek mąki, soli, twarogu, cukru i skórki cytrynowej zarobić ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować placuszki o średnicy 5 cm. Na patelni rogrzać tłuszcz. Smażyć placuszki porcjami 8 minut z obu stron na złotobrązowy kolor. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać placuszki z obu stron.