Kremowa zupa pieczarkowa

1 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

  • 30dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 litra gorącego wywaru z jarzyn
  • sól, pieprz
  • 1/2 szkl. śmietany

Przyrządzanie:
1. Pieczarki oczyścić, umyć pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać połowę natki, wymieszać.
2.W drugim naczyniu roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić solą i pieprzem.
3 Następnie dodać pieczarki z cebulą i śmietaną, zamieszać. Zupę przelać do talerzy i każdą porcję posypać pozostałą natką.