Kremowa zupa pieczarkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki mąki
- 3/4 litra gorącego wywaru z jarzyn
- sól, pieprz
- 1/2 szkl. śmietany
Przyrządzanie:
1. Pieczarki oczyścić, umyć pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać połowę natki, wymieszać.
2.W drugim naczyniu roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić solą i pieprzem.
3 Następnie dodać pieczarki z cebulą i śmietaną, zamieszać. Zupę przelać do talerzy i każdą porcję posypać pozostałą natką.