Zupa pomidorowa z serem feta i makaronem
Artykuł zewnętrzny
- włoszczyzna
- cebula
- goździki
- 1/4 kurczaka
- 6 pomidorów (mogą być z puszki)
- ząbek czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dag drobnego makaronu
- opakowanie sera feta
- szklanka mleka
- łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier
Kurczaka i włoszczyznę ugotować w 1,5 litra wody, wraz z naszpikowana goździkami cebulą, solą i pieprzem. Gotować około 50 minut. Bulion przecedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać obrany czosnek i koncentrat. Zmiksować całość i dodać do bulionu. Połowę fety roztrzepać ze stopniowo wlewanym mlekiem, następnie wymieszać z łyżką mąki. Porcjami wlewać mieszając do garnka z zupą. Doprawić do smaku (jeśli dodasz odrobinę cynamonu i rozmarynu będzie aromatyczna).