Warkocz z polędwicy wieprzowej

21 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zapachniało mi grzybami – a że akurat trafiły sie polędwiczki to czemu nie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • szczypta papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 mini kostka cebulowa
  • 1 Bulionetka pieczeniowa
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki

Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski – zapleść w warkocz – zawiązać końcówki nicią do mięsa. Zrobić pastę do natarcia z miodu,  sosu sojowego grzybowego, oleju, pieprzu, papryki, majeranku, czosnku, rozkruszonej kostki cebulowej. Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .

Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ). Odcedzić pozostawiając wywar.

Na patelni rozgrzać tłuszcz  ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać do mięsa,  grzyby, wywar z gotowania grzybów, resztę marynaty. Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką. Zagotować. Doprawić sos do smaku.

Wyjąć mięso z sosu – usunąć nici – podzielić na 2-3 porcje.

Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle, kluskami – jak kto lubi.

file1292953695