Zapiekanka makaronowa z jabłkami na podwieczorek
Artykuł zewnętrzny
Lubię takie ,, resztki „- zostało mi od wczoraj makaronu- to będzie podwieczorek.
Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki :
- 1,5 szklanki ugotowanego makaronu grube nitki ugotowanego
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – odciśniętych z soku jabłek
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- aromat waniliowy do smaku
- cukier waniliowo-karmelowy do posypania zapiekanki
Ubić pianę z białek. Zmieszać serek z cukrem, żółtkiem, aromatem waniliowym , jabłkiem. Wlać pianę i masę serowo-jabłkową i pianę do makaronu i delikatnie zamieszać.
Wysmarować foremkę do zapiekania masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makaronową z dodatkami. Posypać po wierzchu grubo cukrem waniliowo-karmelowym ( mam taki cukier w tzw. ,, młynku ” ).
Piekarnik rozgrzać do 180 * C – wstawić zapiekankę i zapiekać 1 godzinę .
Wyjąć. Przestudzić. Kroić i podawać z kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym.