Zapiekanka makaronowa z jabłkami na podwieczorek

21 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię takie ,, resztki „- zostało mi od wczoraj makaronu- to będzie podwieczorek.

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :

  • 1,5 szklanki ugotowanego makaronu grube nitki ugotowanego
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – odciśniętych z soku jabłek
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • aromat waniliowy do smaku
  • cukier waniliowo-karmelowy do posypania zapiekanki

Ubić pianę z białek. Zmieszać serek z cukrem, żółtkiem, aromatem waniliowym , jabłkiem. Wlać pianę i masę serowo-jabłkową i pianę do makaronu i delikatnie zamieszać.

Wysmarować foremkę do zapiekania masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makaronową z dodatkami. Posypać po wierzchu grubo cukrem waniliowo-karmelowym ( mam taki cukier w tzw. ,, młynku ” ).

Piekarnik rozgrzać do 180 * C – wstawić zapiekankę i zapiekać 1 godzinę .

Wyjąć. Przestudzić. Kroić i podawać z kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym.

file1292847797