Szybki barszcz wigilijny dla zapracowanych

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zaczynam powoli wstawiać Wigilijno świąteczne propozycje . Dziś na prośbę młodszych członków Rodziny propozycje dla zapracowanych .

Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 2 suszone śliwki
  • 4 suszone grzyby – kapelusze
  • koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
  • sok z kiszonej kapusty do smaku
  • 1 goździk
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • miód do smaku
  • 3 szklanki  wody

Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach  i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .

Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy – smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.

A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).

file1292831449