Rozmarynowy kurczak

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 średni kurczak

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka przyprawy Delikat do kurczaka

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju + olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na 8 części. Przyprawy i skórkę cytrynową mieszamy z 2 łyżkami oleju. W każdej części kurczaka palcami delikatnie oddzielamy skórę od mięsa tak, żeby powstała kieszonka. Wkładamy w nią 1/8 mieszanki przypraw. Odstawiamy na pół godziny – najlepiej do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy porcje kurczaka i smażymy po około 20 minut z każdej strony.

Smacznego!

file1256828571