Papryka faszerowana kolorami

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 duże czerwone papryki

1 woreczek ryżu gotowanego przez 15 minut z drobiową kostką bulionową

15 dkg dowolnego mięsa z kurczaka

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku

½ puszki kukurydzy

15 czarnych oliwek bez pestek

10 zielonych oliwek bez pestek

1 jajko

2 serki topione trójkąty „Ementaler”

½ łyżeczki krążków suszonej papryki chilli

2 kostki smaku „Prażona cebulka”

½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

2 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion.

Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut.

Smacznego!

file1256827784



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...
Z czym kojarzy Ci się zapach wanili…
Wanilia działa nie tylko pobudzająco, ale również odprężająco i relaksująco. Jej zapach wywołuje...