Faworki z kurczaka w sosie śliwkowo – serowym z rozmarynowymi ziemniakami

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

olej do smażenia

Sos:

1 serek topiony wędzony (100g)

1/2 szklanki mleka

1 płaska łyżeczka mąki

3 łyżki sosu śliwkowego (Plum Sauce)

10 suszonych śliwek

½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

sól do smaku

Smażone rozmarynowe ziemniaczki:

5 ziemniaków ugotowanych na parze

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Pierś pokroić w skośne plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, przeciąć w środku i wywinąć jak faworki. Oprószyć solą i pieprzem. Ostawić.

Serek topiony dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i sosem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokrojone w paseczki śliwki oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez 2 minuty wciąż mieszając. Zestawić z ognia.

Ugotowane gorące ziemniaki przekroić na połowy.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Układać faworki, obok ziemniaki. Faworki smażyć na jasny kolor, ziemniaki posypać mieszanką przypraw i również usmażyć na złoty kolor.

Smacznego!

file1256826674