Sos kaparowo-brzoskwiniowy
Sos kaparowo-brzoskwiniowy :
Pikantno-słodko-winny sos do drobiu i cielęciny .
Czas : 15 minut
Składniki :
½ szklanki ,, Domowych kaparów wg Babcigramolki „ ( tzn nasion nasturcji )
½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę brzoskwini z syropu
½ szklanki bulionu drobiowego
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
szczypta soli
Roztopić w garnuszku masło i wrzucić kapary ( nasiona nasturcji ) i smażyć mieszając przez 2-3 minuty .Posypać mąką , zamieszać .Rozprowadzić chłodnym bulionem i śmietanką . Dodać brzoskwinię . Doprawić do smaku .
Podałam z ryżem i smażoną piersią kurczaka .
Tu jest przepis na kapary z nasturcji . Oczywiście można użyć kupnych kaparów oryginalnych ale wtedy moim zdaniem trzeba ich użyć mniej bo są zdecydowanie bardziej korzenne w smaku.
http://www.garnek.pl/bunia/6647382/domowe-kapary-wg-babcigramolki