Ciasteczka cynamonowe
75 dag masła nie solonego masła o pokojowej temperaturze
250 ml mleka
25 dag drożdży
50 ml cukru pudru
1 łyżeczka zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
szczypta soli
450-500 g mąki pszennej
Składniki na nadzienie :
50 dag masła
50 ml cukru smakowego cynamonowego (opcjonalnie migdałowy) DELECTA
1 łyżeczka cynamonu
Składniki do posmarowania :
1 jajko
cukier smakowy cynamonowy lub migdałowy DELECTA do posypania
opcjonalnie masa marcepanowa (ja pominęłam)
opcjonalnie lukier (ja pominęłam)
Przygotowanie :
1. Roztopić masło w rondelku. Dodać mleko. Wymieszać i podgrzać w temperaturze ok. 37 stop. C. W misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić je, dodając stopniowo ciepłego mleka. Połączyć z resztą rozpuszczonego masła z mlekiem. Dodać cukier i kardamon. Wymieszać dokładnie.
2.Przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto stopniowo dodając rozpuszczone drożdże. Wyrabiać aż stanie się gładkie i zacznie odrywać się od miski. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Gdy będzie już odrywać się od ręki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.
3. Farsz – w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier smakowy cynamonowy DELECTA, cynamon. Wszystko razem wymieszać.
4.gdy ciasto wyrośnie wyrabiać je przez chwilę. Podzielić na pól i rozwałkować na placki o grubości 3 mm. Na każdej z części pędzelkiem rozsmarować połowę farszu. Począwszy od dłuższej krawędzi zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić na ok. 1, 5 cm ‘ślimaczki’. Ułożone na blasze wyłożonej pergaminem zachowując między bułeczkami dość spore odległości. Ta sama procedurę powtórzyć z drugą połową ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
5. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem smakowym cynamonowym DELECTA. Piec 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 225 stop. C (termoobieg : 200 stop. C).
Uwaga : To nie pomyłka – do ich pieczenia nie używa się jajek.
Smacznego !