Polędwica z soczewicą

5 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

300g polędwicy wołowej
150g soczewicy zielonej lub czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
15 listków rukoli
1 łyżka masła
1 biała cykoria
łyżka posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wina wytrawnego
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, brązowy cukier do smaku

Przygotowanie
W rosole ugotować soczewicę do miękkości. Polędwicę marynować w oliwie z oliwek i pieprzu. Smażyć powoli na patelni, im dłużej, tym mięso będzie bardziej wysmażone. Na maśle usmażyć przekrojoną wzdłuż cykorię, aż nabierze koloru. Następnie dodać wino i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić soczewicę i wymieszać z przekrojonymi na pól pomidorkami i rucolą. Na talerze wysypać soczewicę, nałożyć cykorię, posypać siekaną natką i wyłożyć mięso pokrojone w grube plastry. Polać delikatnie sosem powstałym z duszenia cykorii. Podawać na liściach sałaty.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....