Ślimaczki
Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
kakao 1 łyżka do biszkoptu ciemnego,
Krem:
kostka masła,
0,5 kostki margaryny,
0,5 litry mleka,
5 żółtek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki zwykłej,
3/4 szklanki cukru,
kawa cappuccino 5 łyżek , 4 łyżki spirytusu,
1 galaretka wiśniowa Delecta,
2 galaretki brzoskwiniowe Delecta,
2 puszki brzoskwiń,
migdały do ozdoby,
1. Pieczemy trzy biszkopty ( dwa białe i jeden ciemny) białka ubij na sztywno , dodaj cukier i ubij , dodaj żółtka – ubij, na koniec dodaj mąkę i proszek . Wlać ciasto na dużą blachę i upiec. w przypadku ciemnego biszkoptu dać trzy łyżki mąki i łyżkę kakao. biszkopt jasny i ciemny zwinąć na ściereczkach w roladę ( mają być wtedy jeszcze letnie podczas zwijania). jeden jasny zostaje jako spód.
2. Krem: szklankę mleka zagotować, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę , żółtka, cukier i ugotować budyń. Utrzeć masło z margaryną do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu. ucierając dodać spirytus. 1/4 masy zostawić białą, a do reszty dodać cappuccino i zmiksować.
3. Ugotować wiśniową galaretkę w szklance wody wylać na głęboki talerz jak zastygnie pokroić w paski. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wody.
4. Foremkę wyłożyć folią aluminiową , dać na spód jasny biszkopt, posmarować go jasną masą , dwie rolady posmarować masą cappuccino ( trochę masy zostawić do dekoracji), w środek dać paski z wiśniowej galaretki, zwinąć rolady , ułożyć je w foremce przy ścianach, w środek ułożyć brzoskwinie w dwóch rzędach (przekrojone na pół) i zalać brzoskwinie tężejącą galaretką brzoskwiniową, wierzch rolad udekorować szprycą i obłożyć migdałami