Moskole

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka

½ łyżki soli

Wykonanie:

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.

Pieczemy na skraju gorącej blachy.

Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą

file1256730376



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...