Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 dkg ugotowanego al dente makaronu

15 dkg grzybów

5 dkg pokrojonej w słupki marchewki

5 dkg pokrojonej w słupki pietruszki

5 dkg pokrojonego w słupki korzenia selera

5 dkg pokrojonej w kostkę cebuli

½ łyżeczki suszonego koperku

¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 suszony liść Kafiru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

150 ml jogurtu naturalnego

50 ml śmietany 12%

3 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Grzyby myjemy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut (wywar zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko przez 5 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, koperek, paprykę, liść Kafiru, sól i pieprz. Wlewamy 1 szklankę wywaru z grzybów. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Mąkę mieszamy z jogurtem, śmietaną i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Wlewamy mieszankę do grzybów i doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!

file1256730293



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...