Sandacz w śmietanowym sosie

4 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

sandacz w śmietanowym sosie

delikatne mięso sandacza na śmietanowo-koperkowej pierzynce zachwyci każdego

– sandacz o wadze około 2 kg
– porcja włoszczyzny bez kapusty
– 2 cebule
– liść laurowy
– czarny pieprz
– ziele angielskie
– sól
– sok z cytryny
– koperek

sos: śmietana i cebula

oczyszczonego i sprawionego sandacza dokłądnie myjemy i suszymy, przygotowujemy wywar: obraną włoszczynę rozdrabniamy i zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości. Sandacza układamy w rynience do pieczenia ryb, zalewamy bulionem przecedzonym przez sito i gotujemy około 40 minut, przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulką. Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru, kropimy obficie sokiem z cytryny i polewamy sosem śmietanowym, oprószamy koperkiem.