Quiche ze szpinakiem i migdałami

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ciasto:

  • 100 gram mąki
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 gram masła
  • 2 żółtka

farsz:

  • 125 gram szpinaku
  • 150 gram creme fraiche (z mojego przepisu) gęsta śmietana
  • 100 ml mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • sól, pieprz, oliwa

Mąkę wymieszać z migdałami mielonymi, cukrem, solą, uformować kopiec, do wgłębienia wrzucić żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i włożyć do torebki foliowej i do lodówki. Wnętrza 4 foremek o średnicy 12 cm natłuścić masłem i oprószyć mąką. Świeży szpinak umyć i osuszyć (jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrozić go). Creme fraiche wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Nakładać po porcji szpinaku i rodzynek. Zalać śmietankowym sosem, posypać płatkami migdałów. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podawać na ciepło lub zimno.