Quiche (tarta) z warzywami

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki

ciasto:

  • 250 gram mąki,
  • 3 jaja
  • sól
  • 125 gram masła

farsz:

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 małe cukinie
  • mały bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • mielona, słodka papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100 gram tartego parmezanu
  • 150 gram creme fraiche (z mojego przepisu)
  • 50 gram śmietany 12 %
  • 2 jaja
  • łyżeczka oregano

Mąkę wsypać na stolnicę, uformować kopiec, zrobić wgniecenie. Do środka włożyć masło pokrojone w kostkę, wbić jaja, dodać odrobinę soli oraz 3 łyżki letniej wody. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę, czosnek posiekać, pomidory sparzyć i obrać ze skóry, posiekać w kostkę. Cukinie i bakłażany umyć pokroić w kostkę, rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cukinie i bakłażany i smażyć 3 minuty.Dodać cebulę i czosnek. Wymieszać creme fraiche z parmezanem, natką pietruszki, jajkami i śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę na tartę (wysmarowaną masłem) i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na cieście ułożyć warzywa. Posypać oregano, zalać kremem śmietanowo-serowym. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przed podaniem posypać natką.