Przepyszne Pierniczki Świąteczne

29 listopada 2010, dodał: Kasia1007
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1/2 kg mąki
– 20 dag miodu
– 20 dag cukru pudru
– 12 dag margaryny
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– opakowanie „Piernik Świąteczny Delecta”
– poosypka do ciast Delecta o smaku kakaowym

Na stolnicy przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do wgłębienia wlewamy rozpuszczony, przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
I drugi sposób, który preferuje moja mama:
Gotujemy miód z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze albo na papierze w odstępach, ponieważ rosną całkiem spore ;) Pieczemy ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą miały złocisty kolor.

Przestudzone pierniczki lukrujemy, polewamy czekoladą, ozdabiamy płatkami czekolady, posypujemy Posypką do ciast od Delecty o smaku kakaowym, migdałami, wiórkami kokosowymi- wszystko zależy od naszych upodobań i własnej wyobraźni ;)

file1291062181