Szarlotka klasyczna
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 60 dag mąki
– 30 dag margaryny
– 12 dag cukru pudru
– 6 łyżek kwaśnej śmietany
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
– 1 kg jabłek
– łyżeczka cynamonu
– czubata łyżka bułki tartej
– cukier kryształ do posypania jabłek
– cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną.
Dodajemy cukier puder, sól, żółtka, śmietanę i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Jedną część ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Jabłka posypujemy cukrem oraz cynamonem.
wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na godzinę.