Piegusek z ptasim mleczkiem

27 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • tarta bułka 1 łyżka
  • łyżeczka masła do wysmarowanie tortownicy

Białka ubić z solą, dodać cukier, dalej ubijać. Jak już jest sztywna piana dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mak. Przekładamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pieczemy 25 minut.

Do takiego ciasta wykorzystujemy białka, które nam zostały od innego ciasta.

Do środka ciasta:

ptasie mleczko

  • nutella
  • 1 galaretka cytrynowa Delecta
  • 1 śmietana gęsta 18%
  • sok multiwitamina
  • wiórki kokosowe czerwone i białe

Ciasto  przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody. Jak zacznie tężec, ubić mikserem na pianę, dodać śmietanę i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto nasączyć sokiem, dwoma rzędami ułożyć ptasie mleczko a resztę wypełnić tężejącą ubitą galaretką. Drugą część ciasta też nasączyć sokiem i posmarować nutellą. Złożyć razem, boki posmarować resztą masy i posypać czerwonymi wiórkami kokosowymi.

file1290886433