Piernik staropolski

27 listopada 2010, dodał: Bozena
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1/2  kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu lub masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1,2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2-30 łyżeczki przypraw korzennych(cynamon, imbir, goździki)
  • garść orzechów włoskich
  • Powidła śliwkowe albo marmolada
  • Posypka Delecta
  • Polewa czekoladowa Delecta

Miód, cukier i tłuszcz stopniowo podgrzewamy, prawie do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając ręką mąkę, jajka, sodę, przyprawy. Gdy ciasto dobrze wyrobimy, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką lnianą i umieszczamy na dole lodówki by powoli dojrzewało. Trwa to ok. 2-3 tygodni. Ważne ! Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy w 180 C. Można również z całości uformować placek i po upieczeniu przekroić na 3 części.

Schłodzony piernik smarujemy powidłami śliwkowymi albo marmoladą i polewamy  polewą czekoladowa Delecty i posypujemy posypka Delecta.

Smacznego!

file1290884806



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz