Gąsiennica – metrowiec
składniki:
ciasto
- jajka 4 szt
- mleko 1/2 szklanka
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy Delecta 1 szt
- mąka pszenna 2 szkl
- proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
- oliwa 1/2 szkl
- kakao 2 łyżki
- masa:
- masło 1 kostka
- mleko 1/2 L
- kasza manna 3 łyżki
- cukier waniliowy Delecta 1 szt
- cukier 5 łyżek
dodatkowo:
- polewa smak białej czekolady Delecta
- bakalie (różne) 1/2 szklanki
- kolorowe posypki – smak owocowy i smak kakaowy Delecta
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z mąką i stopniowo dodawać mleko i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki a do drugiej 2 łyżki kako. Wymieszać delikatnie. Ciasto wyłożyć do prostokątnych blaszek i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. W między czasie robimy masę. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowanej, wystudzonej masy. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w plasterki, smarujemy masą i na przemian raz jeden kolor a raz drugi składamy, smarując masą.Po wierzchu polewamy rozpuszczoną polewą i obsypujemy bakaliami i kolorowymi posypkami. Kroimy ukośnie.