Strapaczki gryczane
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 jajka
pełna szklanka mąki gryczanej
10 dag wędzonej słoniny
12 dag sera owczego lub bryndzy
kilka gałązek natki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto rozsmarować na zwilżonej wodą deseczce, wierzch wygładzić. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Nożem odcinać na deseczce podłużne, cienkie kluseczki i wrzucać do wrzącej wody, zamieszać. Gotować kilka minut, wyjąć cedzakową łyżką. Słoninę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kluski posypać skwarkami i pokruszonym serem owczym. Udekorować gałązkami natki.