Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Składniki:
80 dag mączystych ziemniaków
25 dag grzybów leśnych
cebula, papryka
4 jajka
10 dag śmietany 36%
10 dag tartego parmezanu
2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek tartej bułki, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i utłuc. Grzyby oczyścić, większe pokroić. Obrana cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na rumiano na oliwie. Dodać grzyby i smażyć razem, aż puszczą sok. Oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, przykryć i dusić 10 minut. Następnie odparować cały płyn, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy ziemniaczanej razem ze śmietaną, startym serem i 3-4 łyżkami tartej bułki. Na koniec dodać grzyby, po czym delikatnie wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Dużą formę (lub 4 mniejsze foremki) posmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić przygotowana masą. Zapiekać 45 minut (w małych foremkach 30 minut) w temp. 180ºC.