Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag mączystych ziemniaków

25 dag grzybów leśnych

cebula, papryka

4 jajka

10 dag śmietany 36%

10 dag tartego parmezanu

2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek tartej bułki, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i utłuc. Grzyby oczyścić, większe pokroić. Obrana cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na rumiano na oliwie. Dodać grzyby i smażyć razem, aż puszczą sok. Oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, przykryć i dusić 10 minut. Następnie odparować cały płyn, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy ziemniaczanej razem ze śmietaną, startym serem i 3-4 łyżkami tartej bułki. Na koniec dodać grzyby, po czym delikatnie wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Dużą formę (lub 4 mniejsze foremki) posmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić przygotowana masą. Zapiekać 45 minut (w małych foremkach 30 minut) w temp. 180ºC.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...