Wiejski placek
Składniki:
Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450g)
1/2 kg ziemniaków
20 dag cienkiej kiełbasy
200 ml śmietany
2 jajka + żółtko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie osączyć. Średnią tortownicę wylepić połowa ciasta, kolejno układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Śmietanę podgrzać. 2 jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Sosem polać ziemniaki i kiełbasę. Z reszty ciasta wyciąć koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na wierzchu, zlepić brzegi. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór. Jeśli zostało jeszcze ciasto, wyciąć z niego paski i przylepić na placku. Wierz posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC.