Wiejski placek

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450g)

1/2  kg ziemniaków

20 dag cienkiej kiełbasy

200 ml śmietany

2 jajka + żółtko

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie osączyć. Średnią tortownicę wylepić połowa ciasta, kolejno układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Śmietanę podgrzać. 2 jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Sosem polać ziemniaki i kiełbasę. Z reszty ciasta wyciąć koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na wierzchu, zlepić brzegi. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór. Jeśli zostało jeszcze ciasto, wyciąć z niego paski i przylepić na placku. Wierz posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Moje dziecko ma depresję ?
Depresja u dzieci, podobnie jak u dorosłych, wiąże się z długotrwałym obniżeniem nastroju. W przeciwieństwie...
sny erotyczne
Często sny erotyczne nie są bezpośrednio związane z rzeczywistymi pragnieniami seksualnymi, lecz stanowią odzwierciedlenie...
Jak rozciągnąć buty?
Na początek najprostsza domowa metoda, czyli wypychanie butów skarpetami, zwiniętymi kawałkami materiałów lub też...
Naczyniak
Naczyniaki to niezłośliwe nowotwory wywodzące się z drobnych naczyń krwionośnych, tzw. włośniczek. Dochodzi...