Królewska sałatka ziemniaczana

12 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1kg średniej wielkości ziemniaków
ząbek czosnku
sok z cytryny
starta skórka z cytryny
sól
2 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej)
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
2-3 ogórki małosolne lub korniszony
6 szkl. szalotek lub dymek
pęczek świeżego koperku
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki oskrobać lub cienko obrać, wypłukać, włożyć do garnka. Następnie zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. W salaterce mieszamy czosnek ze skórką cytryny, sokiem oraz musztardą. Ciągle mieszając powoli dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy opłukane i osączone kapary. Ogórki kroimy w kostkę, cebulkę w plasterki, a natkę i koper siekamy, po czym dodajemy do salaterki. Ziemniaki pokrojone w kawałki mieszamy z resztą składników.
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ważne jest, aby godzinę przed podaniem wyjąć ją z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową.
Sałatka świetnie komponuje się z potrawami grillowanymi, zarówno mięsem jak i rybami oraz sprawdza sie jako samodzielna przekąska.