Kartoflanka z papryką i grzankami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ok.80 dkg ziemniaków,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ( może być z kostki ),
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżka posiekanej zieleniny,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 4 kromki chleba tostowego,
- sól i pieprz
wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę .Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła,wlożyć ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę,mieloną paprykę, kminek,sól i pieprz – wymieszać wszystko i razem przesmażyć. Wlać bulion i gotować ok.10 min.po czym dodać paprykę i gotować przez następne 10 min. Z zupy wyjąć 1/3 część ziemniaków i paprykę a resztę zupy zmiksować, po czym dodać z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki i paprykę. Z chleba tostowego zrobić grzanki,zrumienić je na pozostałym maśle. Zupę podawać z „kleksem” śmietany i grzankami. Posypać zieleniną.