Domowe chipsy ziemniaczane

2 listopada 2010, dodał: dorka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
ok. 1 kg. małych ziemniaków,

olej do smażenia,

przyprawy do posypania: tarty ser parmezan, mielona papryka, sól czosnkowa, zioła prowansalskie lub inne wg. uznania.

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować lub obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć w papierowym ręczniku. W rondlu rozgrzać olej, wkładać partiami plasterki, smażyć ok. 5min. – wyjąć, osączyć. Ostudzone plasterki wrzucić ponownie na rozgrzany olej i usmażyć na rumiano. Gotowe chipsy posypać wg uznania:

serowe – solą i tartym parmezanem,

czosnkowe – solą czosnkową,

paprykowe – zmieloną papryką i solą,

ziołowe – ziołami, które lubimy, solą, itp.

file1288721619



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz