Śliwkowo- kluseczkowy mariaż
Śliwki to owoc jesieni. Powidła, knedle ze śliwkami, zupka śliwkowa – kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.
Czas: 30 minut
Składniki:
25 dag sera śmietankowego
1 jajko
1 szklanka mąki + do podsypania
szczypta soli
kilka śliwek (węgierki, renklody)
1/2 słoika powideł śliwkowych (około, bo zależy jakie powidła – trzeba spróbować)
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
1 herbata śliwkowa
cynamon
cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw. młynku
Ser biały utrzeć na miałko. Wymieszać ser z mąką (ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera), jajkiem , szczyptą soli. Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek. lekko go rozpłaszczyć. Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać. Włożyć powidła. Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką. Doprawić do smaku cynamonem.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami, posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania.