Jabłoń podobnie jak np. grusza należy do rodziny różowatych a na całym świecie zbiera się około 17-18 milionów ton jabłek. Jabłoń najlepiej owocuje w strefie umiarkowanej. Na półkuli północnej zbiór jabłek rozpoczyna się w lipcu lub na początku sierpnia. Są odmiany jabłek, które powinno się spożyć od razu, ponieważ nie lubią być przechowywane np, znana nam wszystkim „papierówka”.
Najczęściej spotykane w naszych sklepach to lobo, kosztela, boskoop, mekintosz, golden i inne.
Ciekawostką jest, że podczas przechowywania w spiżarniach jabłka oddychają, z powietrza bowiem pobierają tlen a wydzielają dwutlenek węgla i wodę, dlatego im jest cieplej tym szybciej więdną i tracą jędrność. Jabłka zawierają wiele składników odżywczych sprzyjających zdrowiu. Dojrzały owoc zawiera witaminę B1, B2, B6, C oraz E. Jest także bogatym źródłem cukrów: glukozy, fruktozy i sacharozy. O jego smaku decydują kryjące się w nim różnorodne kwasy. Dostarcza rownież wielu makroelementów: wapń, magnez i potas a także pektyny oraz błonnik. Jakieś 85% masy jabłka to woda.
Jabłka wydzielają również etylen, kŧóry pełni funkcję naturalnego regulatora wzrostu. Jeśli w domowej spiżarni masz zielone pomidory zaczną szybciej dojrzewać w towarzystwie jabłek. Jabłka ze względu na zawartość pektyn doskonale oczyszczają przewód pokarmowy. Naukowcy już dawno odkryli, że spożywanie jednego jabłka dziennie sprzyja zdrowiu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Tak więc jeśli chcesz, aby w Twoim domu zawsze był lekarz gotowy pomóc na różne dolegliwości, pamiętaj aby będąc na rynku zaopatrzyć się w koszyk smacznych i aromatycznych jabłek!