Ziemniaki z serem Eli
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 serek camembert (100 g)
20 dkg sera pleśniowego rokpol
2 cebulki dymki (szczypior)
50 ml śmietany kremówki
pieprz i sól do smaku
Ziemniaki porządnie umyć i ugotować w łupinach na pół miękko. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Z ziemniaków ściąć wierzchy, wydrążyć środki (zostawić około 1/2 cm z brzegów), połowę wyjętego miąższu pokroić w kostkę. Sery pokroić w kostkę. Szczypior drobno pokroić. Do pokrojonych ziemniaków dodać sery, szczypior, pieprz, sól (z solą uważać bo sery są słone), dodać śmietanę i wymieszać. Farsz rozłożyć do wydrążonych ziemniaków i piec na grillu (można też w piekarniku) aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Smacznego!