Barszcz czerwony doprawiany czubricą

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1 duże udko z kurczaka

2 średnie marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

2 małe buraczki

Delikat (lub inna przyprawa do zup)

przyprawa ,, Czerwona czubrica ” (mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej, czosnku, soli)

4 średnie ziemniaki

4 szklanki wody

sok z cytryny

2 łyżki natki z pietruszki- pokrojonej

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew (1) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Mięso, warzywa, ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu (ok. 1 łyżki na początek). Gotować ok. 1 godziny. Wyjąć mięso, całą marchew, pietruszkę, seler, por. Zupę doprawić do smaku czubricą, Delikatem.

Mięso obrać ze skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić i dodać do zupy. Lekko zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem słodkiej śmietanki .

Warzywa z zupy użyć do sałatki – można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną (z rybą wędzoną, kiełbasą).

file1287764792