Pomylone ruskie pierogi

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak to czasem pomyłka wychodzi na dobre .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • 20 dag białego sera
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony

file1287763805

Przygotować farsz – z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą . Doprawić do smaku solą i pieprzem .

Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę, lekko osolić  i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować podsypując mąką i wycinać szklanką kółka ( powinno wyjść ok 25 – zależy jak grube ciasto lubimy) .

Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce.( Lepiłam taką ,,zlepiarką do pierogów – pojedynczych – nie wiem jak ją nazwać )

W głębokiej patelni rozgrzać olej  z masłem ( jak do głębokiego smażenia ). Kłaść pierożki i smażyć na rumiano przewracając na drugą stronę ( ja robie to dwoma widelcami ) .Wychodzą kruche ni to pierożki ni to paszteciki .

Jak już pisałam zrobiłam je przez przypadek- tzn. robiłam w ten sposób z mięsem z kapustą albo z grzybami – ruskich nie .

Przygotowywałam pierogi na zapas  z mięsem i ruskie . Garnek z wodą był nastawiony a chciałam żebyśmy zjadły obiad zanim zabiorę się za studzenie i mrożenie . Pomyślałam , że kilka z mięsem podsmażę i podam z barszczykiem do popicia .Tyle że tacki mi się pomyliły i zaczęłam smażyć ruskie .Byłam z lekka przerażona co to wyjdzie.

Wyszło coś bardzo smacznego ( nie potrzebnie krasiłam podsmażoną cebulką ) – są pyszne same z siebie. Uważam , że można je podawać z kremowymi zupami- cebulową , bulionem , barszczem do popicia.