Pierogi z ziemniakami

15 października 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2-3 ziemniaki większe
10 dag kiełbasy lub boczku
2 łyżki oleju

ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
½ szkl wody
1 łyżka oleju
odrobina mleka
szczypta soli
1 cebula

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek oraz cebulę. Dodać starte ziemniaki (tak jak na placki). Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W między czasie zagnieść ciasto na pierogi. Jak farsz przestygnie robimy pierogi i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Polewamy podsmażoną na patelni cebulką lub skwarkami ze stopionego boczku.

file1287172612



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...