Ziemniaczany kociołek

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku ( opcjonalnie )
  • 4 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • liście białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki obieramy i kroimy  w niezbyt cienkie plastry. Kiełbasę kroimy w  kostkę, jeśli chcemy, możemy dodać boczek pokrojony tak samo. Cebulę kroimy w  piórka lub kostkę – jak kto woli.
Naczynie, w którym będziemy przygotowywać danie, wykładamy liścmi białej kapusty – wystarczy jedna warstwa. Na spód wysypujemy troszkę kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , poźniej cebulę i  tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na każde „piętro” dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak długo, aż ziemniaki będą miękkie, pamiętać o tym, by od czasu do czasu całość delikatnie przemieszać ściągając uprzednio wierzchni liść kapusty. Dodam tylko, że ta kapusta nie jest skladnikiem koniecznym.

P.S. Jeśli w naczyniu zbierze się dużo „sosu” ( zdarzyć się tak może, gdy np kiełbaska jest bardzo tłusta , wiele zależy też od ziemniaków ) na jakieś 10 minut przed wyjęciem potrawy  z piekarnika możemy zdjąć pokrywę z naczynia.

Oryginalnie danie to robi się w żeliwnym kociołku na ognisku :)

file1286721317