Wiosenne pierogi
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
4 szkl. mąki tortowej
1 jajko
1 łyżeczka oliwy lub masła
ciepła woda, ile mąka zabierze
Farsz:
1 kg ziemniaków
40 dag dobrego nie mielonego twarogu
2 duże cebule
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
olej
sól i pieprz
Przygotować farsz: Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć lub przecisnąć przez praskę wraz z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Szczypior i koperek drobno pokroić. Cebulę i zieleninę dodać do ziemniaków, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Podzielić na części, każdą część wałkować na placek. Szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok. 1 min. od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem oleju i soli. SMACZNEGO!