Pieczone pierogi

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto na pierogi:
30 dag mąki
15 dag masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
Farsz:
5 dag suszonych grzybów
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jaja gotowane na twardo
Vegeta

1 surowe jajo
file1286200718
Sposób przygotowania:

Do mąki dodać, masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Namoczone grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody a następnie drobno posiekać. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, Vegetę i chwilę dusić. Do ostudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone jajka na twardo, bułkę tartą i wymieszać wszystko z surowym jajkiem. Po rozwałkowaniu ciasta wycinać szklanką krążki, napełniać farszem, dokładnie skleić brzegi, układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.

www.podravka.pl