Kluseczki ziemniaczano – pomidorowe
Artykuł zewnętrzny
Niby zwykłe kopytka a jednak inaczej…
składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, może trochę więcej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- do gotowania: osolony wrzątek
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc dokładnie na purre. Gdy nieco przestygną dodać do nich jajko, koncentrat, sól i stopniowo dosypywać mąkę (trochę zostawić do posypania stolnicy) cały czas wyrabiając. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Z ciasta toczyć wałeczki a z nich odcinać nieduże kawałki szer. ok. 2 cm.. Z jednej strony przycisnąć każdą kluskę ząbkami widelca. Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Podawać z mięsem i sosem albo zrumienioną cebulką.