Kluseczki ziemniaczano – pomidorowe

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Niby zwykłe kopytka a jednak inaczej…

składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, może trochę więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • do gotowania: osolony wrzątek

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc dokładnie na purre. Gdy nieco przestygną dodać do nich jajko, koncentrat, sól i stopniowo dosypywać mąkę (trochę zostawić do posypania stolnicy) cały czas wyrabiając. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Z ciasta toczyć wałeczki a z nich odcinać nieduże kawałki szer. ok. 2 cm.. Z jednej strony przycisnąć każdą kluskę ząbkami widelca. Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Podawać z  mięsem i sosem albo zrumienioną cebulką.

file1286199859



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...