Panierowane naleśniki z indykiem

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto
20 dag mąki
2 Jajka
4 dl mleka
sól, olej do smażenia

Nadzienie
25 dag mięsa z indyka lub z kurczaka

1 łyżeczka Vegety,

4 dag masła
1 kiszony ogórek, 1 kiszona czerwona papryka
1 dl kwaśnej śmietany, gałka muszkatołowa
sól, pieprz; mąka, jajko
bułka tarta, olej do smażenia

file1286199831

Sposób przygotowania:

Ciasto: W głębokim naczyniu roztrzep jajka, posól je i po trochu na przemian dodawaj mąkę i mleko cały czas mieszając, dopóki nie uzyskasz jednolitego płynnego ciasta. Patelnię dobrze nagrzej, dodaj troszkę oleju i rozgrzej go. Odmierz chochlą odpowiednią ilość ciasta, wylej go na patelnie i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Po chwili gdy się zarumieni, przewróć na drugą stronę. Naleśniki posmaruj nadzieniem według życzenia.

Nadzienie: Mieso pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem i Vegeta. Usmaż na maśle. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodaj startą gałkę muszkatołowa, drobno posiekane ogórki i paprykę oraz kwaśną smietanę. Wszystko wymieszaj. Na środek każdego naleśnika połóż łyżkę nadzienia, zawin boki ku środkowi i zroluj go. Zrolowane naleśniki obtocz w jajku, mące i tartej bułce. Obsmaż ze wszystkich stron na złocisty kolor.

(Wartość energetyczna porcji 512/2150 kcal/J)

www.podravka.pl