Naga kartoflanka
dlaczego naga? bo z gąsówkami nagimi :-) – to pyszne grzyby, doskonałe do wielu potraw a w zupie smakowały wybornie!
składniki:
- 10 kapeluszy gąsówki nagiej
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 duży listek laurowy
- 3/4 szkl. startej albo pokrojonej w zapałkę włoszczyzny (mieszanka: marchewka, korzeń pietruszki i serera)
- 2 łyżki masła
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1/2 szkl. śmietany 22% ,
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 5-10 min.. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby i smażymy razem 5-10 min. po czym przekładamy do ziemniaków. Dodajemy także warzywa i gotujemy 10 min. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, wlewamy do garnka, zagotowujemy i …gotowe. Szybko i smacznie – ja tak lubię. Gąsówki są delikatne, ale mają swój specyficzny smaczek więc nie dodaję żadnych ziół żeby dobrze je czuć a ich lekko fioletowy kolor ładnie wygląda w zupie razem z czerwoną cebulką.