Kurki zajmują wyjątkowe miejsce w polskiej kuchni. Ich złocisty kolor, charakterystyczny smak oraz aromat sprawiają, że potrawy z nimi zawsze smakują wyjątkowo. Choć uchodzą za grzyby dość wymagające, można sobie z nimi łatwo poradzić. Istnieje prosty sposób, by wydobyć z nich pełnię smaku i pozbyć się goryczy. Duszone kurki przygotowane we właściwy sposób to dodatek, który sprawdzi się w każdej kuchni.
Najważniejszym etapem w przygotowywaniu kurek jest ich dokładne oczyszczenie. Trzeba upewnić się, że nie pozostały na nich resztki piasku, który może zepsuć całe danie. Nie chcemy, aby zgrzytało między zębami. Aby pozbyć się resztek piasku i innych zanieczyszczeń, najlepiej przepłukać grzyby pod bieżącą wodą. Można delikatnie je wyszczotkować używając szczoteczki o miękkim włosiu. Następnie należy włożyć grzyby do miski z zimną, osoloną wodą. Po godzinie moczenia będą gotowe do dalszej obróbki. Woda sprawi także, że nie będą gorzkie i zyskają na kruchości.
Tak przygotujesz najsmaczniejsze kurki
Aby kurki nie straciły swojego wyjątkowego smaku, najlepiej podgrzać je na suchej patelni, aż puszczą soki. Robimy to na minimalnym ogniu. Następnie można dodać masło, które podbije ich aromat i nada aksamitnej delikatności. To właśnie masło, a nie olej czy oliwa, najlepiej współgra z tymi grzybami. Dodatkiem, który idealnie redukuje gorycz, jest cebula i odrobina śmietany – dzięki nim duszone kurki zyskują łagodny, kremowy smak.
Kurki dusimy zwykle przez 10 minut, a czas obróbki zależy od ich wielkości. Można je przekroić wzdłuż trzonka na połówki. Po 10 minutach solo lub w towarzystwie cebulki warto spróbować, czy są już wystarczająco miękkie.
Jak przygotować kurki do mrożenia?
Nie każdy wie, że gorycz w kurkach można zneutralizować także dzięki gorącej wodzie. Zanurzenie grzybów na 20 sekund we wrzątku albo przygotowanie ich na parze sprawia, że stają się delikatniejsze i pozbawione nieprzyjemnego posmaku. To również najlepszy sposób, jeśli chcesz przechowywać kurki przez zimę. Wystarczy je w ten sposób zblanszować przed zamrożeniem, aby później cieszyć się doskonałym smakiem bez żadnych niespodzianek. Oczywiście blanszujemy oczyszczone grzyby. W takiej formie przetrwają naprawdę długo w zamrażalniku.
Duszone kurki są niezwykle aromatycznym i smacznym dodatkiem do potraw. Przygotowane z cebulką, często z dodatkiem śmietany, wieńczą niejedno danie, nadając mu specjalny charakter. Duszone grzyby można podać ze świeżym pieczywem albo zaserwować jako dodatek do pieczonych mięs i ryb. Doskonale zastąpią sos, więc można podać je z ryżem, ziemniakami lub wymieszać z makaronem. Świetnie komponują się także z kopytkami, kluskami śląskimi i plackami ziemniaczanymi. W wersji bardziej wykwintnej można przygotować z nich tartę, a na wyjątkowe śniadanie doskonale sprawdzą się z jajecznicą. To nie wszystko. Duszone kurki pojawiają się także w ciekawszych zestawieniach, takich jak śledzie w sosie kurkowym i sałatki ziemniaczane z kurkami. Ilość pomysłów na wykorzystanie tych darów jesieni zaskakuje. Pozostaje tylko je wypróbować.